Witamina C

Czy wiesz, że organizm ludzki nie ma możliwości syntezowania witaminy C, dlatego musi być ona dostarczana wraz pożywieniem?

Witamina C, nazywana również kwasem L-askorbinowym, jest wytwarzana przez organizmy wielu zwierząt i roślin. Wyjątkiem jest człowiek, który nie posiada tej zdolności, a w związku z tym dla właściwego funkcjonowania witamina musi być dostarczana ze źródeł zewnętrznych, najlepiej w postaci pożywienia.

Jako suplement stosowana może być przez każdego, jednak największe jej zapotrzebowanie mają osoby chore, których dieta nie dostarcza wystarczającej ilości potrzebnych składników, korzystające z wszelkich niezdrowych używek, a także osoby starsze. Zapotrzebowanie wykazują również osoby intensywnie się odchudzające, mające problemy z gospodarką żelaza i żyjące w ciągłym stresie.

Witamina C jest najbardziej znanym antyoksydantem. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym niweluje wolne rodniki, które zapobiegają procesom starzenia, pełni ochronną rolę w chorobach serca i naczyń krwionośnych i pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Ma wpływ na prawidłową produkcję kolagenu, w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania: naczyń krwionośnych, chrząstki, dziąseł, zębów, kości i skóry. Pomaga także w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Niewiele osób wie, że witamina C pomaga w utracie wagi. Jej zażywanie pomaga spalić tłuszcz i pozbyć się zbędnych kalorii.

Dzięki kolagenowi, wytwarzanemu m.in. pod wpływem kwasu askorbinowego, szybciej goją się rany, złamania i siniaki, a krwotoki są dużo mniej obfite. Regularne zażywanie witaminy C wpływa na właściwą produkcję kolagenu, który odpowiada za elastyczność skóry.

Organizm palaczy wymaga dostarczania większej ilości witaminy C, ponieważ jest ona szybciej rozkładana. Osoby palące papierosy potrzebują aż 40% więcej witaminy C.

Cynk

Czy wiesz, że…
cynk wpływa nie tylko na odporność, ale także na urodę i płodność?

Cynk pełni bardzo dużo funkcji w naszym organizmie. Jest to spowodowane tym, że występuje w strukturze około 200 różnych enzymów. Jeżeli cynk nie jest dostarczany w odpowiedniej ilości, bardzo wiele procesów jest spowolnionych i nie działa tak, jak powinno. Dorosła osoba powinna dziennie spożywać przynajmniej 5 mg cynku, ale zaleca się, żeby jego ilość była znacznie większa i wynosiła min. 15mg – tyle właśnie oferuje nasz Cynk organiczny.

Główny wpływ cynku na układ odpornościowy polega na tworzeniu i przyspieszaniu jedynych z najważniejszych komórek odpowiedzialnych za odporność. Przypuszcza się, że pierwiastek ten może złagodzić przebieg i skrócić czas trwania zakażenia rinowirusami, odpowiedzialnymi za infekcje górnych dróg oddechowych, poprzez bezpośrednie ograniczenie przyłączania się wirusów do błony śluzowej nosa i stanu zapalnego. Przeprowadzone badania kliniczne sugerują, że zażywanie cynku w okresie przeziębienia może skracać czas infekcji.

Cynk jest niezbędny do prawidłowej budowy skóry, włosów oraz paznokci, a także przy zwalczaniu trądziku dlatego, że reguluje produkcję sebum w skórze. Dodatkowo cynk jest przeciwutleniaczem, który zwalcza działanie wolnych rodników i starzeniu się skóry. Cynk ma też wpływ na przyspieszenie gojenia się ran ze względu na jego regeneracyjne działanie na skórę. Wypadające włosy, osłabione paznokcie, poszarzała skóra mogą oznaczać niedobór cynku w organizmie.

Cynk ma duże znaczenie u kobiet w ciąży lub starających się o dziecko, ponieważ jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, a następnie do rozwoju i dojrzewania dziecka. Jego niedobór u dzieci może doprowadzić do zahamowania wzrostu oraz dojrzewania płciowego. U mężczyzn natomiast odpowiada za prawidłowy proces spermatogenezy, czyli produkcji plemników, a także ruchliwość plemników.

Niedobór cynku ma duży wpływ na osłabienie naszych zmysłów. Osoby, które mają go za mało często narzekają na suchość w ustach, pogorszenie smaku i węchu, a to prowadzić może do utraty apetytu.

Biotyna

Czy wiesz, że biotyna to jeden z budulców włosów oraz paznokci, który ma ogromny wpływ na ich kondycję. Biotyna nazywana jest również witaminą B7 lub H, jednak w rzeczywistości jest to koenzym spotykany zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Jest jedną z witamin z grupy B.

Biotyna aktywuje wzrost włosów, wzbogaca płytkę paznokcia oraz likwiduje łojotok.

Biotyna wywiera bardzo duży wpływ na kondycję włosów i paznokci. Poprzez krew zasila macierz włosa w biodostępną siarkę. Macierz odpowiada za spojenie łodygi włosa na całej jego długości, z kolei wiązania siarkowe wchłaniane są w masę keratynową.

Biotyna pełni również funkcję regulacyjną w zakresie metabolizmu skóry głowy, pozytywnie wpływając na korzenie oraz wzrost łodygi włosa. Ponadto, wzmacnia ona płytkę paznokcia. Sprawia, że stają się lśniąca i mocna oraz reguluje tempo wzrostu paznokci.

Jeśli w organizmie brakuje biotyny pojawiają się przebarwienia na skórze, zmiany zarówno atopowe, jak i łojotokowe, wystąpić mogą również zapalenie spojówek, drętwienie kończyn, bóle mięśniowe, problemy z jelitami oraz podwyższony poziom cholesterolu. Najwidoczniej jednak pogarsza się stan włosów, paznokci i skóry.

Niedobór biotyny zazwyczaj spowodowany jest niezbilansowaną, złą dietą, spowodować go może również ciąża, intensywny wysiłek fizyczny, przyjmowanie antybiotyków lub złe wchłanianie biotyny.

W przypadku niewystarczającej ilości biotyny w organizmie pojawiają się: nadmierne wypadanie, łupież oraz łojotok.